2023 בהיי-טק: למרות הזעזועים, הסקטור המקומי זוכה באמון המשקיעים

ביצועי הסקטור המקומי היו טובים ביחס לארה"ב למרות השפעות גיאופוליטיות חסרות תקדים; תחומי הרפואה וה-Cyber נגסו בנתח השוק של חברות טכנולוגיות המידע; שינוי לטובה צפוי בסוף החציון השני של 2024

סקטור הטכנולוגיה המקומי הפגין עוצמה בשנת 2023, ולמרות הקשיים מול חלק מהמשקיעים הזרים, זכה להבעת אמון. עם זאת, המשבר העמוק בסקטור הטכנולוגיה העולמי הורגש גם בחברות הטכנולוגיה הישראליות, שבנוסף אף היו נתונות להשפעות השליליות על המשק המקומי, אשר עבר את אחת השנים הקשות שידעה המדינה. לפי מחקר שערכנו בחברת S Cube, המתמחה בהערכת שווי חברות היי-טק, אודות גיוסי הון על ידי חברות טכנולוגיה ישראליות וחברות בעלות זיקה לישראל, כנגד כל הסיכויים, למרות שסכומי הכסף שהוזרמו לכלל הסקטור הצטמצמו באופן מהותי בשנת 2023, החברות המובילות הצליחו להגדיל את היקף ההשקעה החציונית ביחס לאשתקד. עוד עולה, כי התחומים שזכו למספר הגבוה ביותר של סבבי גיוס בשנה החולפת נותרו זהים לאשתקד, כאשר הביקוש להשקעות בתחומי הרפואה וה-Cyber נגס בנתח השוק של חברות טכנולוגיות המידע.

למרות הטראומה הלאומית, ההיי-טק המקומי הפגין עוצמה

על פי המחקר, אשר מבוסס על נתוני אמת מאלפי הערכות שווי שביצעה S Cube ללקוחותיה החל משנת 2013, האירועים הגיאופוליטיים במשק הישראלי ואווירת המשבר שליוותה את סקטור הטכנולוגיה העולמי בשנה החולפת התבטאו בירידה משמעותית במספר סבבי הגיוס, כאשר בסבבי הגיוס שכן יצאו לפועל נרשמה ירידה של כ-15% בשווי החציוני שקיבלו החברות בסבבי הגיוס המתקדמים (D ומעלה) ביחס לאשתקד וירידה קלה של כ-2% בשווי החציוני שקיבלו החברות בסבבי C. בסבבי הגיוס של החברות בשלבי הגיוס הראשוניים נרשמה מגמה מעורבת, עם זינוק של כ-73% בשווי החציוני שקיבלו החברות בסבבי הגיוס B, ואילו בסבבי הגיוס הראשוניים נרשמה ירידה קלה של כ-4% בשווי שהוענק לחברות. לנוכח ירידה של כ-40% במספר סבבי הגיוס B, ככל הנראה עליית השווי נובעת מבחירה סלקטיבית מאוד של המשקיעים בחברות שצלחו את שלבי הפיתוח הראשוניים והראו פוטנציאל השאת ערך משמעותי.

ביחס לשנה הקשה שעבר המשק הישראלי בכלל וסקטור הטכנולוגיה הישראלי בפרט, ביצועי חברות הטכנולוגיה בישראל היו טובים ביחס למגמה בארה"ב. לצורך השוואה, בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה החולפת נרשמה בארה"ב ירידה של כ-54% בשווי החציוני שהוענק לחברות בשלבי הגיוס המתקדמים (סבבי C ומעלה) לעומת ירידה של כ-24% בשווי החציוני שהוענק לחברות בסבבי C ומעלה בישראל. בארה"ב נרשמה צניחה של כ-66% בשווי החציוני בסבבי הגיוס B לעומת זינוק של כ-73% כאמור בישראל, ובשלבי הגיוס הראשוניים נרשמה ירידה של כ-9% בארה"ב לעומת ירידה של כ-4% בישראל. עם זאת, צריך לזכור שבזמן הגאות, עליות השווי בישראל היו מתונות יותר וכן שבעבר, השפעת משברים על ביצועי סקטור הטכנולוגיה בישראל הייתה מתונה ביחס לביצועי החברות בארה"ב.

החברות המובילות הצליחו להגדיל את היקף ההשקעה

בבחינת היקף סבבי הגיוס בשנה החולפת, נתון מפתיע לטובה נרשם בסבבי הגיוס בשלבים המתקדמים (D ומעלה) עם גידול של כ-4% בהיקף ההשקעה החציונית שקיבלו החברות לרמה של כ-42.7 מיליון דולר, ביחס לכ-41 מיליון דולר אשתקד ובמרחק של כ-15% בלבד מהיקף ההשקעה החציונית שנרשמה בשנת 2021 של כ-50 מיליון דולר, שנה שהוגדרה על ידי רבים כבועה. תופעה זו איננה מייצגת את השנה שעבר הסקטור המקומי בכללותו, אולם מדגימה את העיקרון המנחה לפיו חברות עם פוטנציאל משמעותי להשאת ערך לא עוצרות את התקדמותן גם בזמני משבר קשים. המגמה בשאר הסקטור היתה שלילית, בבחינת היקפי ההשקעות שקיבלו החברות, עם ירידה של כ-63% בהיקף ההשקעה החציונית בסבבי C, לרמה של כ-10 מיליון דולר, לעומת כ-27 מיליון דולר אשתקד, ירידה של כ-36% בהיקף ההשקעה החציונית בסבבי B, לרמה של כ-8.3 מיליון דולר, לעומת כ-13 מיליון דולר אשתקד וירידה קלה של כ-3% בהיקף ההשקעה החציונית שקיבלו החברות בסבבי הגיוס הראשוניים לרמה של כ-7 מיליון דולר, לעומת כ-7.2 מיליון דולר אשתקד.

תחומי הרפואה וה-Cyber נגסו בנתח השוק של טכנולוגיות המידע

למרות הטלטלה שעובר סקטור הטכנולוגיה, המהפכה הטכנולוגית לא נבלמה, הצורך בטכנולוגיה לא השתנה בתקופה האחרונה, אלא רק הולך וגובר ונכנס לעוד ועוד תעשיות מדי יום והתחומים המובילים בשנה החולפת נותרו זהים. התחום הבולט ביותר בסבבי הגיוס שיצאו לפועל בשנת 2023 אשר הוביל את התעשייה גם אשתקד היה IT & Enterprise Software אשר היווה כ-24.6% מסבבי הגיוס, לעומת כ-33.3% אשתקד. תחום זה כולל בעיקר טכנולוגיות ופלטפורמות מבוססות בינה מלאכותית אשר נועדו לשפר ביצועים עסקיים של חברות מתחומים שונים ומגוונים. לאחר מכן, התחום הבולט בסבבי הגיוס בשנה החולפת היה Healthcare and Life Sciences אשר היווה כ-20.3% מסבבי הגיוס, לעומת כ-17% אשתקד. מדובר בתחום יחסית מגוון, הכולל פיתוח תרופות, ציוד רפואי, רפואה דיגיטלית וביוטכנולוגיה. התחום השלישי הינו תחום אבטחת ה-Cyber, אשר לאחר דעיכה מסוימת בשנת 2022 לרמה של 14% מסבבי הגיוס, חזר בשנה החולפת לרמה של כ-19% מסבבי הגיוס.

שינוי לטובה צפוי בסוף החציון השני של 2024

שנת 2024 היא שנת בחירות בארה"ב, וההיסטוריה מלמדת שמשקיעים רבים צפויים להקטין את רמת הסיכון בהשקעותיהם עד לאחר הבחירות אשר יתקיימו בתחילת נובמבר. עם זאת, שוק המניות בדרך כלל מתפקד טוב יותר לאחר הבחירות ובראייה היסטורית, השווקים בארה"ב חזרו באופן עקבי לביצועים חזקים לאחר הבחירות ללא קשר לתוצאותיהן. על כן, המשבר הנוכחי צפוי להמשיך ללוות אותנו בשנת 2024 ואילו שינוי לטובה צפוי בסוף החציון השני של השנה. הסקטור המקומי מושפע מאוד מהשוק האמריקאי, אולם העתיד בטווח הנראה לעין תלוי מאוד במשך ובתוצאות המלחמה הנוכחית.

האמור לעיל מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואינו מהווה "ייעוץ השקעות" ו/או "שיווק השקעות" כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואין לראות בו ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה ו/או השקעה כלשהי.